Pišite nam | Domov | Nazaj   
 
Novice
DAN ZBS 2017 in 13. REDNA SKUPŠČINA ZDRUŽENJA ZA BETON SLOVENIJE
Četrtek 14. decembra 2017, slavnostna dvorana Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, 2. nadstropje, Jamova 2 v Ljubljani

BETON IN TRAJNOSTNA GRADNJA - 3. STROKOVNI POSVET: BETON IN EKSTREMNE PODNEBNE RAZMERE
26. oktobra 2017 je v Ljubljani na Gospodarski zbornici Slovenije potekal že tretji posvet »Beton in trajnostna gradnja«, v organizaciji ZBS Združenja za beton Slovenije in Zbornice gradbeništva in IGM. Tokratna tema je bila »Beton in ekstremne podnebne razmere«. Organizatorji smo želeli z dogodkom prikazati možnosti betona za preprečevanje in reševanje posledic, ki jih prinašajo podnebne spremembe.
Delavnica Izgradnja betonskega krožišča
ZBS Združenje za beton Slovenije je 28. septembra organiziralo v Salonitu Anhovo delavnico o izgradnji prvega betonskega krožišča v Sloveniji.
Film Betonska vozišča za potrebe industrijskih kompleksov
Kot nekakšno nadaljevanje filma Uporaba betona za trajnostno gradnjo cest v Sloveniji, smo pripravili film »Betonska vozišča za potrebe industrijskih kompleksov«.
POSVET 2017 Maribor – posnetki predavanj
Obveščamo vas, da smo pri dogodku POSVET 2017 Maribor objavili posnetke vseh predavanj, ki so bila predstavljena udeležencem. Filme si lahko ogledate na YouTube kanalu ZBS, kjer so predstavljene tudi druge naše video vsebine.
Strokovni posvet: BETON 2017, Maribor, 20. april 2017
V četrtek 20. aprila 2017 je v Mariboru potekal dogodek BETON 2017, prvi tak dogodek v tem koncu Slovenije.

Vprašajte nas
Ime in priimek:
E-pošta:
Vprašanje:

Pridružite se nam
Član Združenja lahko postane vsak, ki želi pripomoči k uveljavljanju in uresničevanju namena in nalog Združenja in je pri svojem delu kakorkoli povezan s tem področjem.

Delavnica Izgradnja betonskega krožišča

ZBS Združenje za beton Slovenije je 28. septembra organiziralo v Salonitu Anhovo delavnico o izgradnji prvega betonskega krožišča v Sloveniji. Združenje se že vrsto let trudi prikazati prednosti betonskih vozišč. Začelo se je pred 4 leti s prvim posvetom Beton in trajnostna gradnja – Betonska vozišča. Tokratna tema, krožišča, pa sodijo v tisto področje voziščnih konstrukcij, kjer se prednosti betona najbolj izrazijo.

Tik pred izgradnjo prvega betonskega krožišča v Sloveniji, krožišča na Ajševici pri Novi Gorici, je Združenje organiziralo delavnico, namenjeno predvsem potencialnim izvajalcem. S predavateljema iz tujine, dr. Anne Beeldens in Lucom Rensom, predstavnikoma EUPAVE - Evropskega združenja za betonska vozišča, smo prikazali, da obstajajo v tujini bogate izkušnje pri gradnji betonskih krožišč. Še več, strokovnjaka iz Belgije sta nam ponudila tudi strokovno podporo, saj je Združenje za beton Slovenije partner EUPAVE.

Mag. Franci Kavčič iz IGMAT d.d., ki vodi projektni tim ZBS-ja za betonska vozišča, je v svojem predavanju prikazal, da imamo tudi v Sloveniji že izkušnje s področja gradnje betonskih vozišč. Le-te so tako pozitivne kot tudi negativne, predvsem iz slednjih pa se lahko dosti naučimo.

Dr. Andraž Hočevar, IGMAT d.d. in Sašo Seljak, Salonit Anhovo, d.d. sta predstavila projekt Ajševica, kjer sta z mag. Francijem Kavčičem in mag. Markom Lutmanom iz DRI sodelovala s projektantom pri pripravi elaborata dimenzioniranja voziščne kosntrukcije. Pri izdelavi projektne dokumentacije so bila upoštevana načela dobrih praks, ki jih imajo s tovrstno izvedbo v Avstriji in Belgiji.

Na okrogli mizi so predavatelji skupaj z več kot 50 udeleženci nadaljevali z izmenjavo praktičnih izkušenj in mnenj glede gradnje betonskih krožišč in vozišč. Okrogli mizi sta se pridružila tudi prof. dr.Tomaž Tollazzi iz Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru, ki je tudi vodja Centra za prometne gradnje in Tomaž Willenpart, vodja Sektorja za investicije v ceste na Direkciji RS za infrastrukturo.

Prof. dr. Tomaž Tollazzi velja za pionirja projektiranja in izgradnje krožišč v Sloveniji, istočasno pa tudi neprestano skrbi za razvoj novih tipov krožnih križišč, ne samo pri nas ampak tudi v svetu. Ocenil je, da je delavnica dosegla svoj namen in prispevala k razvoju stroke na tem področju ter prisotne pozval, da je potrebno z aktivnostmi nadaljevati.

Tomaž Willenpart je udeležence seznanil s plani izvedbe krožišča Ajševica, ter podal delavnico kot dokaz, kaj inženirstvo je in kaj bi moralo biti in jo prepoznal kot primer dobre prakse povezovanja stroke. Dodal je, da bo projekt Ajševica v celoti transparenten z vidika spremljanja investicijskih stroškov, dodatno pa se bo v času uporabe izvajal tudi monitoring.

Delavnico je pozdravil tudi predsednik uprave Salonita Anhovo, gostitelj dogodka, g. Julijan Fortunat, ki ocenjuje kot pomembno dejstvo, da je Salonit kot član ZBS med nosilci novih, naprednih idej in je take ideje tudi pripravljen podpreti.

Po razpravi so si udeleženci ogledali betonsko vozišče in betonske industrijske površine v Salonitu Anhovo ter križišče na Ajševici, ki ga bo nadomestilo betonsko krožišče.

Fotogalerija
Posnetki predavanj

Predstavitev | Aktualno | Sodelovanje | Kontakti | Povezave
 
© Združenje za beton Slovenije, Slovenceva 22, SI - 1000 Ljubljana
GSM: 041 610 938, e-pošta: zabeton@zabeton.si, http://www.zabeton.si
www.insist.si