Pišite nam | Domov | Nazaj  
 
Novice
DAN ZBS 2017 in 13. REDNA SKUPŠČINA ZDRUŽENJA ZA BETON SLOVENIJE
Četrtek 14. decembra 2017, slavnostna dvorana Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, 2. nadstropje, Jamova 2 v Ljubljani

BETON IN TRAJNOSTNA GRADNJA - 3. STROKOVNI POSVET: BETON IN EKSTREMNE PODNEBNE RAZMERE
26. oktobra 2017 je v Ljubljani na Gospodarski zbornici Slovenije potekal že tretji posvet »Beton in trajnostna gradnja«, v organizaciji ZBS Združenja za beton Slovenije in Zbornice gradbeništva in IGM. Tokratna tema je bila »Beton in ekstremne podnebne razmere«. Organizatorji smo želeli z dogodkom prikazati možnosti betona za preprečevanje in reševanje posledic, ki jih prinašajo podnebne spremembe.
Delavnica Izgradnja betonskega krožišča
ZBS Združenje za beton Slovenije je 28. septembra organiziralo v Salonitu Anhovo delavnico o izgradnji prvega betonskega krožišča v Sloveniji.
Film Betonska vozišča za potrebe industrijskih kompleksov
Kot nekakšno nadaljevanje filma Uporaba betona za trajnostno gradnjo cest v Sloveniji, smo pripravili film »Betonska vozišča za potrebe industrijskih kompleksov«.
POSVET 2017 Maribor – posnetki predavanj
Obveščamo vas, da smo pri dogodku POSVET 2017 Maribor objavili posnetke vseh predavanj, ki so bila predstavljena udeležencem. Filme si lahko ogledate na YouTube kanalu ZBS, kjer so predstavljene tudi druge naše video vsebine.
Strokovni posvet: BETON 2017, Maribor, 20. april 2017
V četrtek 20. aprila 2017 je v Mariboru potekal dogodek BETON 2017, prvi tak dogodek v tem koncu Slovenije.

Vprašajte nas
Ime in priimek:
E-pošta:
Vprašanje:

Pridružite se nam
Član Združenja lahko postane vsak, ki želi pripomoči k uveljavljanju in uresničevanju namena in nalog Združenja in je pri svojem delu kakorkoli povezan s tem področjem.

Strokovni dogodkiStrokovni posvet: BETON 2017, Maribor, 20. april 2017

V četrtek 20. aprila 2017 je v Mariboru potekal dogodek BETON 2017, prvi tak dogodek v tem koncu Slovenije.

Več o tem ...

Izobraževanje: STANDARDA ZA BETON SIST EN 206 IN SIST 1026 – PRILAGODITEV NOVOSTIM

SIST Slovenski inštitut za standardizacijo v sodelovanju z ZBS organizira v petek 10.3.2017 izobraževanje za betonarne in uporabnike betona z naslovom STANDARDA ZA BETON SIST EN 206 IN SIST 1026 – PRILAGODITEV NOVOSTIM.

DAN ZDRUŽENJA ZA BETON 2016

Je potekal v petek 9. decembra 2016 v slavnostni dvorani Fakultete za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani

Več o tem ...

Izobraževanje: BETONSKE KONSTRUKCIJE – kako pravilno izbrati stopnje izpostavljenosti

25.10.2016 smo na IZS Inženirski zbornici Slovenije izvedli izobraževanje, namenjeno projektantom, nadzornim inženirjem, odgovornim vodjem projekta in betonskih del ter odgovornim vodjem gradbišč.

Več o tem ...


Dogodek: ARHITEKTURA DOSTOPNIH STANOVANJ

Kot nekakšno nadaljevanje lanskega drugega posveta BETON IN TRAJNOSTNA GRADNJA s temo BETON V STAVBAH, smo Fakulteta za arhitekturo, ZBS Združenje za beton Slovenije in SLOCEM Združenje slovenske cementne industrije 19. aprila 2016 n Fakulteti za arhitekturo organizirali dogodek »ARHITEKTURA DOSTOPNIH STANOVANJ«.
youtube: Anne Lacaton: Re Invent Inhabiting / Ponovna iznajdba stanovanja

youtube: Igor Bužinel: Izkušnje pri proizvodnji montažnih betonskih izdelkov v Sloveniji

Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

»ARHITERKTURA DOSTOPNIH STANOVANJ«

Kot nekakšno nadaljevanje lanskega drugega posveta BETON IN TRAJNOSTNA GRADNJA s temo BETON V STAVBAH, smo Fakulteta za arhitekturo, ZBS Združenje za beton Slovenije in SLOCEM Združenje slovenske cementne industrije 19. aprila 2016 n Fakulteti za arhitekturo organizirali dogodek »ARHITEKTURA DOSTOPNIH STANOVANJ«


Prof. Anne Lacaton in izr. prof. Tadej Glažar med uvodno predstavitvijo

Soorganizatorji dogodka so bili še ZAPS Zbornica za arhitekturo in prostor, Stanovanjska sklada RS in Javni stanovanjski sklad mestne občine Ljubljana, IZS Inženirska zbornica Slovenije, GBC Združenje za trajnostno gradnjo, OHS Odprte hiše Slovenije in Francoski inštitut v Sloveniji.

Osrednji del dogodka je bilo predavanje svetovno znane francoske arhitektke, profesorice Anne Lacaton, iz biroja Lacaton & Vassal. V zanimivem predavanju nam je predstavila prakso gradnje in obnove predvsem najemniških in socialnih stanovanj in možnosti zniževanja stroškov gradnje pri doseganju ciljev trajnostne gradnje. Pokazala je tudi, da je življenje v betonskih stavbah ravno tako kvalitetno in prijetno. Med tem predavanjem je bila Plečnikova dvorana na fakulteti za arhitekturo, polna do zadnjega kotička.

Ker se pri načinu gradnje, ki je bil predstavljen, uporablja veliko montažnih betonskih elementov, je g. Igor Bužinel v kratkem predavanju predstavil proizvodnjo le-teh v obratu CPG v Lažah, ter številne možnosti uporabe montažnih betonskih elementov. Namen tega predavanje je bil pokazati, da imamo tudi v Sloveniji izkušnje, znanje in obrate za proizvodnjo, primerljivo s tujino.

Sledila je okrogla miza, v kateri so poleg predavateljev in izr. prof. Tadeja Glažarja sodelovali še direktor Stanovanjskega sklada republike Slovenije mag Črtomir Remec, direktor Javnega stanovanjskega sklada mestne občine Ljubljana Sašo Rink, ter arhitekta Špela Videčnik in Vasa J. Perovič. Okroglo mizo sta moderirali Ana Struna Bregar in Lenka Kavčič. Rdeča nit okrogle mize je bila možnost prenosa dobrih praks iz tujine, kako graditi stanovanja ceneje in bolje in kaj bi bilo potrebno narediti na področju regulative o stanovanjski gradnji.


DAN ZDRUŽENJA ZA BETON 2015

4. decembra je v slavnostni dvorani Fakultete za gradbeništvo in geodezijo potekal dogodek »DAN ZDRUŽENJA ZA BETON 2015«.

PROGRAM v PPTX obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.

VPLIV MINERALNIH DODATKOV NA HIDRATACIJO IN TRAJNOST BETONA v PDF obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.
CENOVNA ANALIZA IZVEDB VOZIŠČ v PDF obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.
REGULATIVA ZA BETONSKA VOZIŠČA v PDF obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.
KONKURENČNOST BETONSKIH VOZIŠČ v PDF obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.
PREGLED NOVOSTI STANDARDIZACIJE NA PODROČJU SIST TC/BBB v PDF obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.
VODILA/PRIROČNIK ZA UPORABO STANDARDOV EN 206 IN SIST 1026 v PDF obliki si lahko prenesete: klik na TUKAJ.


2. slovenski posvet na temo BETON IN TRAJNOSTNA GRADNJA – BETON V STAVBAH

15. oktobra 2015 je na Gospodarski zbornici Slovenije potekal drugi slovenski posvet na temo Beton in trajnostna gradnja. Po prvem posvetu v letu 2013, ki je spregovoril o možnostih uporabe betona za vozišča in druge povozne površine, smo letos izbrali temo BETON V STAVBAH.

Organizatorji posveta smo bili SLOCEM, Združenje slovenske cementne industrije, ZBS Združenje za beton Slovenije, GZS ZGIGM in ZAPS Zbornica za arhitektudo in prostor Slovenije. Namen posveta je bil seznaniti se z možnostmi betona za trajnostno gradnjo stavb z upoštevanjem vseh treh stebrov trajnostnega razvoja, ekonomskega, socialnega in okoljskega ter celotne življenjske dobe objekta.

Posvet so z uvodnimi nagovori otvorili predstavniki organizatorjev, dr. Tomaž Vuk SLOCEM, dr. Jakob Šušteršič ZBS, mag. Jože Renar ZGIGM, Vlado Krajcar ZAPS ter kot gost mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada republike Slovenije.

Med predavatelji so nastopili štirje iz tujine ter dva slovenska. Prva predavateljica Eirini Mantesi iz univerze Loughborough iz Velike Britanije je predstavila možnosti uporabe termalne mase betona bolj s teoretičnega vidika, saj je to tema njenega doktorata. Možnosti praktične uporabe termalne mase betona pa je zelo zanimivo predstavil Sebastian Spaun, predsednik avstrijskega cementnega združenja. Seznanili smo se s številnimi aktivnostmi, ki jih njihovo združenje zelo uspešno izvaja že več kot 10 let.

Thomasa Schönbichlerja iz združenja za lahki beton v Avstriji je predstavilo možnosti uporabe lahkega betona za gradnjo stavb, tudi za pasivne hiše.

Po pavzi nam je arhitekt Christoph Dünser iz arhitekturnega biroja Hermann Kaufmann ZT GmbH, Schwarzach predstavil izkušnje pri načrtovanju gradnje hibridno lesenih – betonskih konstrukcij, ki se uporabljajo za gradnjo tako v zasebnem kot tudi javnem sektorju.

Matej Peljhan iz firme Sustinno d.o.o. in mag. Boštjan Furlan iz firme Acma d.o.o. sta pripravila predavanje o energetski prenovi fasade vrtca v Ajdovščini s ploščami iz tekstilno armiranega betona. Predavanje je predstavil Matej Peljhan.

Zadnji predavatelj je bil izr. prof. mag. Tadej Glažar iz Fakultete za arhitekturo, ki je v svoji predstavitvi analiziral tri hiše zgrajene iz betona v razmaku 75 let.

Predavanjem je sledila okrogla miza Možnosti betona za trajnostne stavbe, v kateri sta poleg predavateljev sodelovala še mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS in Stojan Habjanič, predsednik Združenja za trajnostno gradnjo Slovenije. Okroglo mizo sta moderirali Ana Struna Bregar in Lenka Kavčič iz Odprte hiše Slovenije, ki sta tudi pripravili predstavitev dobrih praks betonskih objektov v Sloveniji, ki se je odvijala med okroglo mizo.

Naključje je hotelo, da je ta prvi slovenski posvet na temo beton in trajnostna gradnja – beton v stavbah padel ravno v leto, ko obeležujemo pomembni obletnici dveh mojstrov, ki sta delala veliko ali predvsem v betonu. To sta 150 obletnica rojstva Maksa Fabianija in 50 obletnica smrti Le Corbusierja. Zato smo pripravili kratko predstavitev avtorjev in njunih del z naslovom Veliki zgledi – ali kako nas zgodovina uči trajnostne gradnje.

O posvetu je izdan zbornik, ki bo objavljen tudi na spletnih straneh www.slocem.si, www.zabeton.si in www.zaps.si. Organizacijo posveta so nam omogočili številni partnerji in sponzorji.

Fotografije s posveta: povezava 1, povezava 2.

O dogodku je bila posneta reportaža: povezava.

ZBORNIK v PDF obliki si lahko prenesete: TUKAJ.


DAN ZDRUŽENJA ZA BETON

V petek 21. novembra 2014 je na ZAG Zavodu za gradbeništvo v organizaciji ZBS Združenja za beton Slovenije potekal »Dan združenja za beton«. Okrog 50-tim udeležencem, ki so se nam pridružili iz različnih branž gradbeništva so bile predstavljene naslednje teme:

Pregled novosti standardizacije na področju SIST TC/BBB (Beton, armirani beton in prednapeti beton) - Aljoša Šajna (ZAG, predsednik SIST TC/BBB) - PDF
Novosti standarda SIST EN 206:2013 Beton – Specifikacija, lastnosti, proizvodnja in skladnost, ter standarda SIST 1026 – vodila za uporabo SIST EN 206 - Franci Kavčič (IGMAT d.d., koordinator priprave standarda SIST 1026) - PDF
Izvajanje betonskih konstrukcij - primeri nekaterih aktualnih slovenskih gradbišč v povezavi s stanjem poklicnega kadra in sistemom izobraževanja v RS - Marko Lutman (DRI Družba za razvoj in investicije) - PDF
10 let delovanja Združenja za beton Slovenije – Anton Šajna, sekretar ZBS - PDF
Vizija ZBS Združenja za beton Slovenije – dr. Jakob Šušteršič, IRMA, d.o.o. - PDF

Strokovnemu posvetu je sledila 10. redna skupščina ZBS, Združenja za beton Slovenije z naslednjim dnevnim redom:

• Sprejem dnevnega reda
• Poročilo o delu ZBS za leto 20013-14
• Finančno poročilo ZBS za leto 2013-14
• Program dela ZBS za leto 2015
• Finančni plan ZBS za leto 2015
• Volitve organov združenja (UO, Svet strokovnjakov, predsednika, sekretarja, Nadzorni svet)
• Odločitev o višini članarine
• Razno

Gradivo v PDF obliki - 10. Redna letna skupščina 2014


24. maja 2013, je Združenje za beton Slovenije organiziralo v Ljubljani predstavitev Novosti na področju betona 2013

Predavatelji so predstavili:

Lojzka Reščič: Cement v luči nove regulative in novi trendi v proizvodnji cementa
Marko Lutman: Vpliv lezenja, krčenja in modula elastičnosti betona na povese za pomembnejše betonske konstrukcijske elemente z armaturo ali vgrajenimi kabli
Andraž Hočevar, Franci Kavčič, Violeta Bokan Bosiljkov: Prednosti reoloških meritev svežih betonov za ovrednotenje vpliva sestavin mešanice
Gregor Trtnik, Matija Gams: Nova ultrazvočna metoda za določanje karakteristik svežih cementnih past, malt in betonov
Violeta Bokan Bosiljkov, Tina Prinčič, Zvonko Cotič: Vpliv vrste in koncentracije kloridnih soli na luščenje betonskih elementov zaradi zmrzovanja in tajanja
Aljoša Šajna, Vladimir Bras: Karbonatizacija betona in trajnost(nost) AB konstrukcij

Po predstavitvi, ki se jo je udeležilo 42 slušateljev, je bila 9. Redna skupščina Združenja za beton Slovenije. Na skupščini so bila sprejeta poročila o delu za leto 2012, finančno poročilo za leto 2012, plan dela ZBS za leto 2013, finančni plan za leto 2013. Sprejete so bile dopolnitve in spremembe statuta. V združenje sta bila sprejeta nova kolektivna člana , ter izvoljeni so bili nadomestni člani Upravnega odbora, Sveta strokovnjakov in Nadzornega sveta.
Predstavitev | Aktualno | Sodelovanje | Kontakti | Povezave
 
© Združenje za beton Slovenije, Slovenceva 22, SI - 1000 Ljubljana
GSM: 041 610 938, e-pošta: zabeton@zabeton.si, http://www.zabeton.si
www.insist.si